GinkaGu.ru

Найголовніше про свято воскресіння Христового

Цього року Великдень пройде 1 травня. А в наступному? Ніхто не пам`ятає? Пропонуємо дізнатися, як обчислюється дата Христового Воскресіння, про історію свята та підготовці до нього.паска воскресіння Христове

Історія Великодня

Про свято, який спочатку називався Песах, відомо ще зі Старого завіту: в цей день святкують не воскресіння сина Діви Марії і Святого Духа, а вихід євреїв з Єгипту. Фараон не хотів відпускати їх, і Бог велів стратити всіх первістків у людей і тварин, уникаючи лише єврейських: двері їхніх будинків були відзначені кров`ю агнця (ягняти). З тих пір іудеї повинні були в певний день забивати і з`їдати ягняти - на знак звільнення від гніту єгиптян ..

У Новому завіті цієї великодньої жертвою стає Ісус Христос. Він знав про підготовлювану в п`ятницю кари і сказав, що воскресне на третій день після неї. З тих пір Пасха знаменує собою саме Воскресіння Христове.

Як обчислюється дата Пасхи

День, на який припадає Світле Христове Воскресіння, змінюється рік від року. Це пов`язано з прийнятими особливостями обчислення, встановленими на Всеправославній раді в 1948 році в Москві. У ньому брали участь глави різних православних церков. Вони постановили вважати перехідні свята по східній традиції (Олександрійської пасхалії) і юліанським календарем.

Якщо говорити простіше, вдень Пасхи стає першу неділю після повного місяця, яка трапилася не раніше дня весняного рівнодення (21 березня) за юліанським календарем. Якщо повний місяць саме випало на недільний день - Великдень буде в наступне.



Відповідно, дата одного з головних церковних свят "плаває" з 4 квітня по 8 травня.

У католицизмі і протестантство дата Пасхи вираховується за західною традицією (Григоріанської пасхалії) і григоріанським календарем. У цьому році "їх" Великдень припадає на 27 березня. Зате в 2017 дати співпадуть - 16 квітня.



Такі різночитання і щорічні обчислення дати Пасхи, безумовно, не особливо зручні. Всесвітня рада церков в 1997 році ухвалив вважати єдиним великоднім днем другу неділю квітня. Однак ця пропозиція не була підтримана всіма представниками церков і до сих пір не вступило в силу.

Як готуватися до Великодня

Всупереч поширеній думці, в Страсний тиждень немає послаблень в Великий піст, тільки зміщуються дні, коли можна їсти те або інше. З понеділка по середу - сира їжа без олії, в четвер - гаряча з маслом і вином (склянкою виноградного, не більше!), В п`ятницю можна тільки пити, а в суботу - їсти сиру їжу без масла, але з вином. Так що, якщо ви серйозно постите, бажання сиру, риби і м`яса коштує втихомирити до першого травня, адже на Великдень можна їсти відразу все.

Готуватися до Воскресіння Христового можна з початку тижня (тільки не є приготоване!). А в суботу пора нести до церкви паски і фарбовані яйця на освячення. У сам святковий день можна і потрібно ставити на стіл будь-які страви, при бажанні битися вареними яйцями і радіти Великодня і закінчення посту.

До речі, христосатися (обмінюватися фразами "Христос Воскрес" - "Воістину Воскрес" і триразовим поцілунками) доречно не тільки в саму Пасху, а й протягом 40 днів після, до самої Трійці.

Світлої вам Великодня!

Відео: Свято Воскресіння Христового в Єкатеринбурзі

Відео: Преображення (Одеса). Від 13 квітня. Зішестя Ісуса Христа в пекло


Поділитися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » » Найголовніше про свято воскресіння Христового